Olen saanut paljon kysymyksiä niin tänne blogiin kuin sähköpostiinkin koskien pursottamisesta. Tähän kalenteriluukkuun ajattelin kasata pienen pikaoppaan varsinkin pursottamiseen liittyvistä välineistä.
Useimmiten pursotettavana massana käytetään kermavaahtoa, mutta harjoittelu sujuu mielestäni oikein hyvin myös sokerikreemillä, joka valmistetaan voista, tomusokerista, vaniljasokerista sekä pienestä määrästä nestettä (maito, mehu tmv.). Tuo sokerikreemi on helppo viilentää pursotuksen välillä eikä se juurikaan kärsi lämpötilojen vaihtelusta, varsinkaan samaan tapaan kuin kermavaahto. Alla olevissa kuvissa olen itse käyttänyt suklaakermaa eli olen sulattanut suklaata kerman sekaan ja vatkannut sen viileänä vaahdoksi.

PURSOTUSVÄLINEET
Pursotuspussit
Itse käytän pursottaessani kertakäyttöisiä pursotuspusseja. Syynä tähän on niiden hygienisyys ja helppous. Useita kertoja käytettävien pursotupussien puhdistamisessa on omat hommansa, jotta pursotettavien massoista ei jäisi epäpuhtauksia pusseihin. Suuremmista kaupoista nuo kertakäyttöpussit löytyvät leivinpaperihyllyistä.
Pursotusterän valinta
Saan usein kysymyksiä pursotusterän valitsemisesta sekä siististä pursotusjäljestä. Tähän tekstiin olen kerännyt muutaman kuvan ja vinkin noihin asioihin.
Pursotusterä eli -tylla valitaan aina käyttötarpeen mukaan. Jos sinulla on pieni kakku pursotettavana, niin suosittelen valitsemaan hieman pienemmän tyllan tai sitten pursottamaan suurella tyllalla normaalia kevyemmin ja pienemmällä käden liikkeellä. Suurempaan kakkuun voi sitten valita myös suuremman tyllankin. Metallisella tyllalla tulee paras pursotusjälki, mutta muovisilla tyllillakin pärjää ainakin alkuun.
Täytekakkujen pursotuksissa suosin itse usein ihan perustähtityllaa. Tähtitylliakin on hyvin erilaisia ja alla olevista kuvista voittekin huomata, kuinka pieniä eroja tyllien kuviossa on, mutta silti pursotuksista tulee jokaisesta hieman erilainen. Suosittelen myös pussinsulkijaa pursotuspussin sulkemiseen (yläpäästä), jotta ei käy niin, että kerma karkaa pursotettaessa pussista.
Täytekakkujen pursotuksissa suosin itse usein ihan perustähtityllaa. Tähtitylliakin on hyvin erilaisia ja alla olevista kuvista voittekin huomata, kuinka pieniä eroja tyllien kuviossa on, mutta silti pursotuksista tulee jokaisesta hieman erilainen. Suosittelen myös pussinsulkijaa pursotuspussin sulkemiseen (yläpäästä), jotta ei käy niin, että kerma karkaa pursotettaessa pussista.
Liittimet
Leivontatarvikeliikkeissä on myynnissä myös erilaisia liittimiä (kts. yllä), joilla metalliset pursotusterät voi liittää purostuspusseihin. Yleensä pienet tyllat sopivatkin aika hyvin samaan liittimeen, mutta varsinkin isompien tyllien kanssa olen huomannut, ettei liittimestä olekaan ollut apua. Suuremmissa tyllissa on paljon koko eroja, jolloin tylla ei välttämättä sovikaan liittimeen. Minusta on helpompi vain leikata pussista pala pois ja laittaa tylla paikoilleen. Näin saa vieläpä pussin helpommin pursotettua tyhjäksi leivonnaisen päälle.
Tässä alla olevassa kuvassa näkyy tarkemmin noiden käyttämieni pursotusterien eli -tyllien erot pursotusjäljessä.
Tämän yllä olevan kuvan ylemmässä (ketju)pursotuksessa on käytetty peruspursotusta, jossa kädellä tehdään kysymysmerkin muotoinen kuvio väärinpäin. Voi tuon saman kuvion tehdä ihan kysymysmerkin muotoisesti. Omat suosikkini ovat nuo perinteiset tähtityllat. Tuo toinen vasemmalta oleva tylla on minulla aika vähäisellä käytöllä, mutta kyllä se mielestäni toimii ihan hyvin noissa yllä olevissa pursotuksissa.
Ensi vuoden alkupuolella oleva pursotuskurssi on jo täyttynyt, mutta myöhemmin keväälle on suunnitteilla ainakin yksi pursotuskurssi. Jos olet kiinnostunut oppimaan erilaisia pursotuksia sekä haluat uusia vinkkejä ja niksejä, niin voit hyvin lähettää sähköpostia ja varata alustavasti paikkasi tuolta tulevalta kevään kurssilta. Alustava ilmoittautuminen ei sido sinua mihinkään. Näin saat kuitenkin ensimmäisten joukossa tietoosi kevään kurssipäivän.